Camponotus gigas

Z Formicopedia

Camponotus gigas


Systematyka
Gromada owady
Rząd błonkoskrzydłe
Podrząd żądłówki
Rodzina mrówkowate
Podrodzina Formicinae
Plemię Camponotini
Nazwa systematyczna
Camponotus gigas
(Latreille, 1802)

Camponotus gigas jest największą mrówką świata (jeżeli chodzi o robotnice, bo największe królowe mają mrówki z gatunku Dorylus wilverthi). W koloniach występują trzy centymetrowi żołnierze. Mrówka zamieszkuje Azję, aktywna jest głównie nocą. Kolonie tych mrówek często posiadają systemy polikaliczne. Gatunek terytorialny, kształtujący granice pomiędzy terytoriami kolonii w zrytualizowanych pojedynkach. Wielkość kolonii wynosi ok. siedem tysięcy robotnic.

Spis treści

Wygląd

Królowa

Wielkość ok. 28 mm
Kolor ciała czarny, lub brązowy

Samiec

Robotnice

Wśród robotnic występuje polimorfizm kastowy. Wyróżnić można piastunki, zbieraczki i żołnierzy.

Robotnice major - żołnierze

Wielkość do 3 cm
Szerokość głowy może dochodzić do nawet 8 mm.

Robotnice minor - piastunki

Wielkość ok. 25 mm.

Występowanie

Mrówka ta występuje w Azji. Buduje gniazda pod korzeniami drzew.

Pożywienie

Żywi się głównie spadzią mszyc, ale także padliną, i ptasimi odchodami.

Gniazdo

Tworzy systemy polikaliczne . Gatunek monoginiczny.

linki zewnętrzne

inne
Locations of visitors to this page