Acanthognathus teledectus

Z Formicopedia

Acanthognathus teledectus
Acanthognathus teledectus foto Mark Moffett.jpg
foto: Mark Moffett
Systematyka
Gromada owady
Rząd błonkoskrzydłe
Podrząd żądłówki
Rodzina mrówkowate
Podrodzina Myrmicinae
Plemię Dacetonini
Nazwa systematyczna
Acanthognathus teledectus
(Brown & Kempf, 1969)

Mrówka Acanthognathus teledectus występuje w wilgotnych lasach Kolumbi i Kostatyki. Cechą charakterystyczną tej mrówki są żuwaczki dłuższe od głowy. Ciało barwy brązowej. Stylik podwójny wydłużony. Żyje w niewielkich koloniach (zazwyczaj mniej jak 30 dorosłych robotnic). Zamieszkują spróchniałe fragmenty drewna leżącego w poszyciu leśnym. Żywi się owadami które chwyta żuwaczkami.


Zobacz też

Linki zewnętrzne

inne
Drukuj lub eksportuj