Dorylus nigricans

Z Formicopedia

Siafu


Systematyka
Gromada owady
Rząd błonkoskrzydłe
Rodzina mrówkowate
Podrodzina Dorylinae
Plemię Dorylini
Nazwa systematyczna
Dorylus nigricans
(Illiger, 1802)

Afrykańska mrówka wędrowna występująca w lasach i na sawannach zachodniej afryki i Kongo. Przemieszczające się olbrzymie kolonie, z milionami robotnic o ostrych i silnych szczękach, potrafią oczyścić teren z żyjących na nim owadów. Wydawać by się mogło, że najazd takich mrówek jest wręcz groźny dla środowiska. Okazuje się jednak, że "oczyszczony" teren, jest miejscem w którym mogą przetrwać i rozwinąć się różne gatunki owadów, które w normalnych warunkach nie miałyby szans. Mrówki przyczyniają się zatem do zróżnicowania obsady gatunkowej środowiska.

W kolonii wystepują dwie kasty robotnic: robotnice wielkości około 0,5cm oraz żołnierze prawie trzy razy więksi. Królowa o dużym odwłoku osiąga długość 5cm. Samiec wielkości 3cm posiada skrzydła. Liczebność kolonii może dochodzić do 20 milionów osobników. Podczas "rajdu" (najazdu w poszukiwaniu pokarmu) cała kolonia porusza się z szybkością około 20 metrów na godzinę. Atakując owady posługują się głównie silnymi szczękami rzadko korzystając z żądła. Nie posiadają stałego gniazda tylko miejsca zwane "biwakami" w których przebywają przez pewien czas w zależności od obfitości miejsca w owady stanowiące pokarm kolonii. Gdy przemieszczają się do nowego miejsca tworzą korytarze osłonięte przez żołnierzy aby mniejsze robotnice wraz z potomstwem mogły przemieszczać się bezpiecznie.

Królowa może składać do 2 milionów jajek w ciągu miesiąca korzystając często ze spermy samców przylatujących z innych kolonii.

linki zewnetrzne

inne
Drukuj lub eksportuj