Dorylus wilverthi

Z Formicopedia

Mrówka naganiaczka


Systematyka
Gromada owady
Rząd błonkoskrzydłe
Rodzina mrówkowate
Podrodzina Dorylinae
Plemię Dorylini
Nazwa systematyczna
Dorylus (Anomma) wilverthi
(Emery, 1899)

Afrykańska mrówka słynąca ze sposobu polowania. Tworzy wielomilionowe kolonie wyruszające na polowania szeroką tyrarierą zdobywając tym sposobem nie tylko owady, ale i kręgowce. Ciekawostką jest fakt, że sercem tej wielomilonowej, uznawanej za tworzącą najliczniejsze kolonie, jest tylko jedna królowa.

Występują kasty żołnierzy i robotnic. Żołnierze posiadają haczykowato zakrzywione żuwaczki, co ułatwia pochwycenie ofiar. Każda z mrówek samodzielnie przyjmuje pokarm bez wymiany pokarmu między sobą (trofalaksja).

Wielkość tej mrówki wynosi od 11.2mm do 3mm, przy czym wielkość królowej dochodzi do 52mm. Badacze tej mrówki (Raignier i van Boven, 1955) podają, że królowa składa od 1 do 2 milionów jajek w ciągu swojego życia. Liczebność największego obserwowanego gniazda wynosiła ponad 10 (10-20) milionów robotnic (Niewiadomo czy królowe wnikają również do gniazda czy ta jedna królowa miała taką moc rozrodczą).

Gniazda budowane są 1-2 metry pod ziemią, często pod skałami i drzewami.

opis (Jeremi)

Jeden z gatunków mrówek nomadnych w Afryce. Mrówki te należą do rekordzistów jeśli chodzi o liczebność kolonii - od 20 mln do 23 mln osobników. Co ciekawe wszystkie robotnice są córkami jednej królowej. W czasie, gdy kolonia przechodzi fazę stacjonarną królowa jest niezdolna do poruszania się, gdyż składa tysiące jaj, mieszczących się w rozdętym odwłoku. W tym czasie królowa może osiągnąć długość do 5 cm. Typowe dla mrówek koczujących są rajdy w dzień, które w tym przykładzie mogą trwać do późnej nocy. Wyruszają z gniazda tworząc kolumnę o szerokości kilkunastu metrów i długości około jednego metra. Kolumna jest w stałym kontakcie z gniazdem. Mrówki muszą znaleźć pokarm dla kolonii. Inne zwierzęta uciekają w popłochu, żeby nie stać się pokarmem dla tych mrówek. (Trzeba też zaznaczyć, że owa kolumna w czasie polowania jest cały czas atakowana z powietrza przez ptaki i z lądu przez ssaki odporne na żądła oraz żuwaczki tych mrówek)*. W nocy po przetransportowaniu pokarmu do gniazda mrówki tworzą wokół królowej płaszcz ochronny - biwak. Stwarzają z milionów osobników kulę, w której centrum znajduje się królowa. Biwak ten utrzymuje wewnątrz stałą temperaturę niezależnie od temperatury otoczenia. W pewnym czasie mrówki będą musiały się przenieść na nowe tereny w celu poszukania pokarmu. Na ten czas królowa zaprzestaje składania jaj. Jej odwłok wraca do normalnych rozmiarów dzięki czemu może swobodnie się poruszać. Ten czas w życiu kolonii nazywa się fazą nomadną.

  • - nie pamiętam jakie konkretnie zwierzęta polują na te mrówki.

linki zewnętrzne

inne
Drukuj lub eksportuj