Forelius pruinosus

Z Formicopedia

Forelius pruinosus
Forelius pruinosus myrmecos.net.jpg
Zdjęcie umieszczone za zgodą autora: autorem zdjęcia jest Alex Wild, www.myrmecos.net.
Systematyka
Gromada owady
Rząd błonkoskrzydłe
Rodzina mrówkowate
Podrodzina Dolichoderinae
Plemię Dolichoderini
Nazwa systematyczna
Forelius pruinosus
(Roger)

Bardzo mała mrówka wielkości 1-2mm. Żywi się małymi owadami. Porusza się szybko i zazwyczaj w grupie tworząc widoczne kolumny mrówek. Buduje niewielkie gniazda w ziemi.

Występowanie

Południowo zachodnia Ameryka północna.


linki zewnętrzne

inne
Drukuj lub eksportuj