Formica exsecta

Z Formicopedia

Ozdobnica większa
Formica execta.jpg
martwa mrówka
Systematyka
Gromada owady
Rząd błonkoskrzydłe
Podrząd żądłówki
Rodzina mrówkowate
Podrodzina Formicinae
Plemię Formicini
Nazwa systematyczna
Formica exsecta
(Nylander, 1846)


Ozdobnica większa (łac. Formica exsecta) jest gatunkiem drapieżnej mrówki występującym na otwartym i nasłonecznionym terenie oraz na skraju lasu.

Ubarwiona podobnie jak ozdobnica mniejsza (Formica pressilabris): brunatnoczerwona lub nawet brunatnożółta w środkowej części, odwłok i głowa brunatne.

Gniazda buduje w ziemi piaszczystej. Ponad ziemią stawia niewielkie kopce z dostępnego materiału roślinnego, najczęściej z kawałków traw. Kopce osiągają wysokość 25cm i średnicę 30cm. W gnieździe znajduje się zazwyczaj więcej niż jedna królowa i około 1000 robotnic. Zakładając nową kolonię wykorzystuje czasowe pasożytnictwo na pierwomrówce łagodnej (Formica fusca) lub przez podział kolonii.

Mrówka jest tak agresywna, że atakuje nawet większe od siebie mrówki, wspinając się im na grzbiet i odcinając przeciwnikowi głowę.

Ubarwienie wyraźnie dwubarwne: większość ciała brunatnoczerwona, odwłok i głowa ciemniejsze, podobnie jak u pierwomrówki krasnolicej (Formica rufibarbis).

Robotnice mają wielkość od 7 do 9 mm, natomiast królowa do 12 mm.

Loty godowe w lipcu i w sierpniu. Niektóre królowe wracają do swojego gniazda.


Zobacz też

Nazwy w innych językach

  • en: Narrow headed ant

linki zewnętrzne

inne
Drukuj lub eksportuj