Harpagoxenus sublaevis

Z Formicopedia

Harpagoxenus sublaevis


Systematyka
Gromada owady
Rząd błonkoskrzydłe
Podrząd żądłówki
Rodzina mrówkowate
Podrodzina Myrmicinae
Plemię Formicoxenini
Nazwa systematyczna
Harpagoxenus sublaevis
(Nylander, 1849)

Bardzo rzadko spotykana mrówka znajdująca się na czerwonej liście zwierząt ginących i zagrożonych w Polsce. Występuje w Austrii, Francji, Niemczech, Włochach i Szwajcarii. Jest pasożytem społecznym na mrówkach Leptothorax muscorum i Leptothorax acervorum.

Robotnica wielkości 3.5-5.4mm. Królowa 4.5-5.7mm. Samiec 3.7-4.5mm. [1] Zamieszkuje suche kawałki drewna (gałęzie) leżące na ziemi. W górach może budować gniazda pod kamieniami. Preferuje ciepłe i suche miejsca.

Skrzydlate samice występują dość rzadko. Mrówki rozprzestrzeniają się przemieszczając się po ziemi co jest jedną z przyczyn rzadkiego występowania tych mrówek. W czasie rójki (lipiec - sierpień) występujące w gnieździe ergatoidalne, nie posiadające skrzydeł robotnice, wspinają się wokół swojego gniazda i unoszą swoje odwłoki, wydzielając substancje zapachowe przyciągające samców. Przyciągane tym sposobem niektóre samce mogą kopulować również z robotnicami.


Linki zewnętrzne

inne
Drukuj lub eksportuj