Messor barbarus

Z Formicopedia

Mrówka żniwiarka
Messor barbarus queen.jpg
Początek klasztornego wychowu
Systematyka
Gromada owady
Rząd błonkoskrzydłe
Podrząd żądłówki
Rodzina mrówkowate
Podrodzina Myrmicinae
Plemię Pheidolini
Nazwa systematyczna
Messor barbarus
(Linnaeus, 1767)

Mrówka żniwiarka Messor barbarus - gatunek mrówek o wyspecjalizowanym trybie życia - odżywiają się m.in. nasionami. Kolonie liczne, zawierające kilka tysięcy osobników, monoginiczne.

Spis treści

Opis Gatunku

Królowa

Wielkość od 14 do 18 mm
Jednolicie czarna, z wyjątkiem głowy która może być czerwonoczarna, błyszcząca.

Samiec

Wielkość od 7 do 9 mm
Czarny, porośnięty żółtawymi włoskami.

Robotnice

Wśród robotnic występuje polimorfizm kastowy. Wyróżnić można piastunki, zbieraczki i żołnierzy.
Wielkość od 3 do 14 mm
Czarne z czerwonawymi odnóżami, i szczękami.

Robotnice major - żołnierze

Wielkość od
Czarne z wyjątkiem pomarańczowej ogromnej głowy.

Występowanie

Grecja, Włochy i kraje śródziemnomorskie.

Pożywienie

Gatunek żywi się Prawie wyłącznie samymi nasionami. Z doświadczeń hodowlanych można wytypować ulubione przez żniwiarki nasiona. Przede wszystkim nasiona słonecznika, lnu, rzodkiewki, sezamu siewnego, oraz w mniejszym stopniu nasiona rzeżuchy, brokuł, traw. Nasiona lnu kupić można w aptece, natomiast rzodkiewki, sezamu, brokuł czy rzeżuchy, jako nasiona na "kiełki".

Hodowla

Gatunek ten nie jest specjalnie trudny w hodowli, nie jest też wymagane jego dogrzewanie. Największą trudność sprawia wychowanie pierwszego potomstwa. W gnieździe nie powinna być zbyt duża wilgotność, oraz powinno zawierać komory całkowicie suche, do składowania ziaren. Wg. hodowców, ziarnojadom nie służą gniazda korkowe, które są podatne na pleśń.

linki zewnętrzne

inne
Drukuj lub eksportuj