Odontomachus cephalotes

Z Formicopedia

Odontomachus cephalotes
Odontomachus cephalotes myrmecos.net.jpg
Zdjęcie umieszczone za zgodą autora: autorem zdjęcia jest Alex Wild, www.myrmecos.net.
Systematyka
Gromada owady
Rząd błonkoskrzydłe
Rodzina mrówkowate
Podrodzina Ponerinae
Nazwa systematyczna
Odontomachus cephalotes
(Smith, 1863)

Mrówki z grupy Odontomachus dzielą się na 60 gatunków zamieszkujących tropikalne i pod tropikalne części świata. W Australii są dość powszechne w północnej części. Są łatwo rozpoznawalne ze względu na charakterystyczną budowę szczęk i smukłą budowę ciała pomiędzy tułowiem a odwłokiem. Pożywienie zdobywają na powierzchni gruntu (niekiedy również na niskiej roślinności) zarówno nocą jak i dniem. Są drapieżnikami i polują na niewielkie owadów w swoje szczęki. Budują gniazda w ziemi, niekiedy w spróchniałym drewnie.

linki zewnętrzne

inne
Drukuj lub eksportuj