Onychomyrmex hedleyi

Z Formicopedia

Onychomyrmex hedleyi
Onychomyrmex hedleyi myrmecos.net.jpg
Zdjęcie umieszczone za zgodą autora: autorem zdjęcia jest Alex Wild, www.myrmecos.net.
Systematyka
Gromada owady
Rząd błonkoskrzydłe
Rodzina mrówkowate
Podrodzina Ponerinae
Plemię Amblyoponini
Nazwa systematyczna
Onychomyrmex hedleyi
(Emery, 1895)

Australijska agresywna mrówka spotykana w regionie Queensland. Buduje gniazda na poziomie gruntu. Prowadzi nomadny tryb życia.

Wydłużona sylwetka ciała. Stylik krótki z segementem sprawiającego wrażenie, że należy do odwłoka lub tułowia. W widoku z góry głowa wyraźnie szersza od reszty ciała.

Królowe są bezskrydłe znacznie różniące się od robotnic stosunkiem szerokości do długości głowy. Kolonie monoginiczne. W okresie zimowym gniazdują na głębokości kilkunastu centymetrów pod ziemią. Zaobserwowano, że wewnątrz gniazda potomstwo dzielą na dwie grupy. Płodne (ergatoidalne) potomstwo pojawia się w październiku i styczniu.

Mrówki polują na wije rodzaju Geophilus i dżdżownice.



linki zewnętrzne

23.jpg

inne
Drukuj lub eksportuj