Pachycondyla goeldii

Z Formicopedia

Pachycondyla goeldii
Pachycondyla goeldii myrmecos.net.jpg
Zdjęcie umieszczone za zgodą autora: autorem zdjęcia jest Alex Wild, www.myrmecos.net.
Systematyka
Gromada owady
Rząd błonkoskrzydłe
Rodzina mrówkowate
Podrodzina Ponerinae
Plemię Ponerini
Nazwa systematyczna
Pachycondyla goeldii
(Forel, 1912)

Mrówka występująca w Ameryce Południowej. Kolonie monoginiczne [1] (jedna królowa w kolonii) przy czym rozwinięte kolonie mogą posiadać kilka gniazd. Buduje gniazda na drzewach. Gniazdo zakładane jest w sposób klasztorny przez królową. Gdy pojawia się pierwsze pokolenie mrówki przystępują do budowy ogrodu przez utworzenie w drewnie struktury przypominającej karton i umieszczeniu w niej nasion. Mrówki żywią się nektarem z hodowanych roślin posiadających miodniki (nektaria) pozakwiatowe. Ze wzgędu na powolny proces rozwoju kolonii, zależnej od roślin stanowiących pożywienie dla całej kolonii, w przypadku degradacji lasu (np. wycinka) mrówki te powoli kolonizują nowe tereny.


linki zewnętrzne

inne
Drukuj lub eksportuj