Ponera coarctata

Z Formicopedia

Ponera coarctata


Systematyka
Gromada owady
Rząd błonkoskrzydłe
Rodzina mrówkowate
Podrodzina Ponerinae
Plemię Ponerini
Nazwa systematyczna
Ponera coarctata
(Latreille, 1802)

Ponera coarctata to niewielka mrówka występująca w Polsce i żyjąca w bardzo małych koloniach do kilkudziesięciu robotnic. Lubi ciepłe miejsca. Gniazda buduje w ziemi. Żywi się owadami.

Wielkość robotnic od 2,5 do 3,5mm. Królowa 3,6 do 4mm. Samiec od 3 do 3,5mm. Posiada charakterystyczną, łatwo rozpoznawaną, budowę ciała. Głowa jest dłuższa niż szersza. Żuwaczki trójkątne od strony wewnętrznej z drobnymi ząbkami zakończone trzema większymi na końcach. Oczy bardzo małe lub brak. Stylik pojedynczy duży. Odwłok wydłużony i wyraźnie podzielony na dwie części. Drugi segment większy od pierwszego. Kolejne segmenty małe. Na końcu odwłoka widoczne żądło.

Rójka w wrześniu. Niekiedy wcześniej w sierpniu.

Poczwarki w kokonach.

linki zewnętrzne

inne
Drukuj lub eksportuj