Ponera pennsylvanica

Z Formicopedia

Ponera pennsylvanica
Ponera pennsylvanica myrmecos.net.jpg
Zdjęcie umieszczone za zgodą autora: autorem zdjęcia jest Alex Wild, www.myrmecos.net.
Systematyka
Gromada owady
Rząd błonkoskrzydłe
Rodzina mrówkowate
Podrodzina Ponerinae
Plemię Ponerini
Nazwa systematyczna
Ponera pennsylvanica
(Buckley)

Ponera pennsylvanica to dość pospolita mrówka. Zamieszkuje wschodnią cześć Ameryki Północnej. Gatunek ten gniazduje w ściółce, glebie i między korzeniami roślin. Trudno ją zaobserwować gdyż prowadzi skryty tryb życia. Obserwacje utrudnia również jej rozmiar, który wynosi 3-4mm.

Ten drapieżny gatunek poluje na małe zwierzęta na powierzchni ziemi. Oczy robotnic są bardzo małe i umiejscowione w środkowej części głowy, za czułkami. Królowa osiąga wielkość 4 milimetrów i posiada oczy o normalnej wielkości. Czasami w gniazdach spotykane są królowe bezskrzydłe, przypominające wyglądem robotnice (ergatoidy).

Zdjęcie przedstawia robotnicę z kokonami.


linki zewnętrzne

inne
Drukuj lub eksportuj